Bouwen in een stadscentrum ruik je en hoor je. Dat hoeft niet.
Jeroen Bleker van ELEO, partner van het Battery Competence Center
Stel je voor!
Mijn naam is Jeroen Bleker, en ik ben een van de drie oprichters van ELEO. ELEO maakt batterijsystemen voor elektrische voertuigen en machines. We richten ons daarbij niet alleen op elektrificatie. Het is ons doel om het prestatievermogen van de eindtoepassing te verbeteren ten opzichte van de performance op brandstof. Dat doen we door in te zetten op de ontwikkeling van een modulair batterijplatform, dat in een grote variatie aan toepassingen bruikbaar is. Daardoor kunnen we elektrificatie in de breedste zin mogelijk maken.
We zijn het bedrijf in 2017 begonnen. Het idee kwam voort uit onze studentenprojecten aan de TU/e, vanuit waar we ons zijn gaan richten op elektrificatie, met een steeds scherpere focus op het ontwikkelen en produceren van batterijsystemen. Ons team bestaat inmiddels uit zo’n vijftig mensen. Naast oud-TU/e studenten, vind je bij ons een diversiteit aan achtergronden en inmiddels elf nationaliteiten.
De identiteit van ELEO is fris, hip en vooral betrouwbaar. In de naam is een knipoog naar de Latijnse verwoording voor leeuw, wat een symbool is voor Nederland. We zijn er trots op om deze technologie in Nederland te kunnen ontwikkelen. Onze net-opgeleverde nieuwbouw op de Automotive Campus in Helmond is een fantastische plek om onze technologie verder uit te bouwen. Het ELEO-team is volledig gericht op groei. Daarom hou ik me onder andere bezig met de vraag hoe we op de goede manier ons team door laten ontwikkelen èn ben ik verantwoordelijk voor de samenwerking met het Battery Competence Center.
Wat doet ELEO in de samenwerking met het BCC en hoe ben je erbij betrokken?
ELEO is - als een van de founding partners -, vanaf de start betrokken bij het BCC. Het is natuurlijk super om met andere partijen samen te werken op het gebied van batterijen. Wat we zien is dat wij - ondanks het korte bestaan van ELEO - veel expertise hebben opgebouwd op batterijgebied, wat natuurlijk een vrij recente technologie is. Andere partijen binnen het Battery Competence Center weten bijvoorbeeld alles over productie en het opschalen ervan, en voor fundamenteler onderzoek hebben we TNO en de TU/e aan boord.
Wij proberen in samenwerking met het BCC voor onszelf die dingen te leren die wij niet in huis hebben, en met andere partners onze ervaringen uit de praktijk te delen. Binnen het BCC ontwikkelen we door op onze batterijsystemen, maar ook op de schaalbaarheid van de productie ervan. Het kunnen produceren van batterijsystemen in Nederland, is naar ons idee cruciaal voor een goede rol in de waardeketen, waarin andere landen zich richten op de productie van de benodigde cellen. Wij voegen de technologie toe om die cel optimaal te kunnen inbouwen in een systeem voor de eindtoepassing. De productie van de modules van ons batterijplatform, zijn we volledig aan het automatiseren. En vervolgens doen we met de klant een korte integratie in hun systeem. De specifieke expertise op technologisch vlak hebben wij in huis.
Door samen te werken maken we gebruik van alle kennis en expertise die aanwezig is bij de partners. Daardoor leren we, maar het helpt ook anderen om te produceren en groeien.
Op welke manier draagt ELEO bij aan het oplossen van wereldwijde uitdagingen?
In zekere zin is verduurzaming en elektrificatie de uitdaging waar we als samenleving voor staan. De toepassingen waar wij ons vooral op richten liggen in de industrie, denk aan graafmachines en loaders, maar we bieden ook oplossingen voor de binnenstedelijke logistiek, maritieme sector en storage. Wij willen mogelijk maken dat ook de industrie -met al hun machines en voertuigen- kan verduurzamen en elektrificeren. Dat doen we door ze systemen te leveren waarmee zij elektrische toepassingen op de markt kunnen brengen die een betere performance hebben dan wanneer ze op brandstof zouden werken.
We ontwikkelen ons batterijplatform door, om nóg eenvoudiger te kunnen integreren in de eindtoepassing. Verder worden natuurlijk de specificaties steeds beter, en doen we veel ontwikkeling om de levensduur te maximaliseren. Omdat wij ons richten op het heel goed begrijpen van batterijcellen, weten we exact hoe we die optimaal kunnen gebruiken. Potentieel kunnen batterijen na hun eerste toepassing nog opnieuw ingezet worden, wat nog meer uit de cellen haalt voordat de materialen worden gerecycled.
Wat gaan we in Nederland merken van deze innovaties?
Naast een lagere CO2 uitstoot door elektrificatie, is het voor mensen in Nederland fijn als de bouwvakker op de stoep een elektrische machine heeft staan. Bouwen in een stadscentrum ruik je en hoor je nu nog door de dieselmotor, en dat hoeft straks niet meer. Uiteindelijk draagt wat we doen bij, aan een grotere missie om de wereld te verduurzamen.
Met welke partijen wil je samenwerken om succes te behalen en waarvoor mogen mensen contact met je opnemen?
Wij ontwikkelen en produceren onze batterijsystemen in de regio, dus partijen die willen bijdragen aan die ontwikkeling vinden wij interessant. Het is goed om regionaal, maar ook landelijk laten zien, dat wij goed zijn in de technologie van batterijcel naar batterijsysteem, om daarmee internationaal impact te maken. Het is super dat we met het BCC samen optrekken met partijen die willen bijdragen aan de ontwikkeling, supply chain of productie van batterijsystemen.
Er zit een hoop innovatiekracht in Nederland. Niet alleen bij gevestigde namen, maar juist ook bij startups.