CarbonX krijgt nieuwe financiering om een veerkrachtige batterij voorraad keten te bouwen

BCC-NL CarbonX founders

De Nederlandse deep-tech startup CarbonX staat op het punt de batterijindustrie op te schudden met een lokaal geproduceerd, nieuw anodemateriaal dat een kostenefficiënte, duurzamere en hoogpresterende alternatieve oplossing biedt voor uit China geïmporteerd grafiet.

CarbonX, een Nederlandse deep-tech startup die de materialen voor batterij-anodes revolutioneert, heeft de uitbreiding van €4 miljoen aangekondigd in haar groeifinancieringsronde van €10 miljoen. Deze ronde wordt mede geleid door de nieuwe investeerder Energy Transition Fund Rotterdam, beheerd door InnovationQuarter, en bestaande aandeelhouders Innovation Industries en Borski Fund. Vanwege de enorme vraag op de markt zal de uitgebreide ronde worden gebruikt om de batterijtestcapaciteit te verhogen, grondstoffen en afnameovereenkomsten te beveiligen, en de voorbereidingen te treffen voor een mengfaciliteit voor grondstoffen in de haven van Rotterdam, in het kader van de eerste afnameovereenkomsten. CarbonX werd in 2014 opgericht als spin-off van de Technische Universiteit Delft en heeft als missie om duurzame, kostenefficiënte en geopolitiek onafhankelijke batterijleveringsketens op te zetten in Europa en de Verenigde Staten.

Aanpak van kritieke leveringsketen uitdagingen

Aangezien 95% van het grafiet – een essentieel batterijcomponent – uit China komt, staan wereldwijde batterijfabrikanten voor aanzienlijke geopolitieke en voorraad keten risico’s. Beleidsinitiatieven zoals de Amerikaanse Inflation Reduction Act (IRA) en de Europese Critical Raw Materials Act (CRMA) proberen deze uitdagingen aan te pakken, maar oplossingen die schaalbaarheid, kostenefficiëntie en prestaties combineren, zijn schaars of zelfs niet-bestaand.

Opgericht door Rutger Van Raalten en Daniela Sordi, biedt CarbonX een baanbrekend alternatief: een lokaal geproduceerd koolstof-anodemateriaal dat de kosten van Chinees grafiet evenaart en tegelijkertijd snel opladen en een langere levensduur van de batterij biedt, met als bijkomend voordeel een verminderde CO2-voetafdruk. Het koolstof-anodemateriaal van het bedrijf ondergaat momenteel de laatste kwalificaties bij verschillende van de top 10 wereldwijde batterijcel fabrikanten, wat de weg vrijmaakt voor de eerste afnameovereenkomsten, die medio 2025 worden verwacht.

Game-changing technologie

CarbonX maakt gebruik van een unieke emulsiegrondstoftechnologie om een nieuw koolstof-anodemateriaal te produceren dat gelijkwaardig is aan grafiet. Een van de belangrijkste voordelen van het gebruik van deze grondstoftechnologie is dat het hele productieproces veel minder energie verbruikt in vergelijking met de productie van synthetisch of natuurlijk grafiet, wat resulteert in lagere kosten en een verminderde CO2-voetafdruk. Daniela Sordi, CTO van CarbonX, legt uit: “Onze grondstoftechnologie integreert naadloos in bestaande koolstof zwart productie installaties, wat resulteert in de productie van een nieuw gestructureerd koolstofmateriaal dat fungeert als actief anodemateriaal, zoals grafiet. Het unieke 3D-poriënnetwerk van CarbonX verbetert de elektron- en lithium-ionoverdracht, terwijl het nog steeds zeer comprimeerbaar is om hoge energiedichtheden te bereiken.”

De basis leggen voor lokale levering

De nieuwe financiering zal worden gebruikt om de eerste afnameovereenkomsten uit te voeren en verdere lokale productie capaciteit vast te leggen via contractproductie. Daarnaast wordt er een nieuwe 200 m2 grote pouch-laboratoriumfaciliteit opgestart, die volledig bemand zal zijn om klantkwalificaties te ondersteunen en de volgende generatie anodematerialen van CarbonX te ontwikkelen. Bovendien start het bedrijf met de voorbereidingen voor een hoogcapaciteit mengfaciliteit voor grondstoffen in de haven van Rotterdam. Tegelijkertijd wordt een haalbaarheidsstudie gestart voor een productielijn van 20.000 ton per jaar in zowel Europa als de VS.

“Een veerkrachtige batterijleveringsketen is cruciaal voor de wereldwijde elektrificatie,” zegt mede-oprichter Rutger van Raalten. “Toch zien we onvoldoende alternatieven voor het lokaal sourcen van kritieke grondstoffen zoals grafiet. Met de unieke grondstoftechnologie van CarbonX bieden wij wel de nodige schaal, kostenefficiëntie en batterijprestaties om te voldoen aan de vraag van een groeiende elektrische toekomst.”

“De oprichters van CarbonX hebben een antwoord gevonden op de Chinese exportbeperking op grafiet. Naast het versterken van de onderhandelingspositie voor het Westen, zullen de marges voor bestaande koolstof zwart fabrieken aanzienlijk verbeteren. Dankzij de lange geschiedenis in raffinage en bulkverwerking is de haven van Rotterdam goed gepositioneerd om nieuwe duurzame waardeketens te bouwen voor de winning en raffinage van kritieke grondstoffen voor de energietransitie, waarbij gebruik wordt gemaakt van de bestaande installaties,” aldus Jesse In ‘t Velt, Investment Manager van het Energy Transition Fund Rotterdam, die de impact samenvat.