Aankomend evenement

Building the Systems Workforce of the Future

  • Samenwerken
  • Systems engineering
  • Internationaal talent
  • Arbeidsmarkt
Arrow icon Alle evenementen
Sluiten Close
Sluiten Close

TNO opent testlab voor volgende generatie batterijtechnologie

Geschreven door TNO

16 mei 2024

Geschreven door TNO

16 mei 2024

TNO opent testlab voor volgende generatie batterijtechnologie

Op maandag 13 mei is het Battery Lab van TNO bij Holst Centre in Eindhoven geopend. Hier onderzoeken, ontwikkelen en testen experts van TNO samen met bedrijven volgende generaties batterijtechnologie. Het doel is om de technologieën met en voor bedrijven klaar te maken voor een volgende opschalingsstap naar massaproductie.

Het effectief opslaan van elektrische energie is essentieel voor de energietransitie. Behalve auto’s, worden ook bussen, vrachtwagens en schepen in toenemende mate geëlektrificeerd. Daarbij komen de grenzen van de huidige batterijtechnologie duidelijk in zicht. Er is een volgende generatie batterijen met een grotere energiedichtheid, met meer vermogen en die sneller en veilig kunnen worden opgeladen nodig om dit mogelijk te maken.

Integreren van materialen

Een batterijcel is een ingewikkeld elektrochemisch systeem met veel mogelijke materialen en onderdelen. Elke verandering in de samenstelling en opbouw heeft invloed op de uiteindelijke prestaties van de batterij. In Nederland zijn veel bedrijven bezig met nieuwe batterijtechnologie maar dat start met een materiaal of onderdeel van de batterijcel. Ze hebben vaak niet de faciliteiten om die materialen en onderdelen te integreren in een passend celontwerp.
 

“Nederland beschikt over de kennis, expertise en technologieën om een volgende generatie batterijen mogelijk te maken. Dit nieuwe laboratorium helpt startups, ondernemers en gevestigde bedrijven hun ideeën en innovaties te versnellen.”

André Schilt, Program Manager Next Generation Battery Technology at TNO

Unieke testfaciliteit

De faciliteiten van het nieuwe Battery Lab bieden de kans om daadwerkelijk batterijcellen te maken en te testen. Nieuwe materialen kunnen dan in verschillende cel ontwerpen worden geïntegreerd en geoptimaliseerd. TNO heeft de afgelopen drie jaar, met financiële ondersteuning van het ministerie van EZK en de Provincie Noord-Brabant, hard gewerkt aan de realisatie van het lab. Het beschikt naast diverse geavanceerde meetapparatuur en werkstations met chemisch inerte atmosfeer (gloveboxes) ook over instrumenten voor het aanbrengen van beschermende nano lagen (belangrijk voor de levensduur), vergroten van de energiedichtheid (3D structuren) en meer veiligheid (Solid State Electrolyte).

 

Contact opnemen met TNO Arrow icon