Sluiten Close
Sluiten Close

Battery Day 2024 : Nederlandse batterij-innovatie wereldwijd stimuleren

Geschreven door Battery Competence Cluster

25 september 2024

Geschreven door Battery Competence Cluster

25 september 2024

Battery Day 2024, gehouden op 24 september in Den Haag, was een belangrijk evenement dat industrieleiders, academici en innovators samenbracht om het Nederlandse batterij-ecosysteem vooruit te helpen. Het evenement, dat werd georganiseerd door Battery Competence Cluster NL, Innovation Quarter, TUDelft, Provincie Zuid-Holland en vele andere belanghebbenden, had als doel om baanbrekende ontwikkelingen op het gebied van batterijtechnologie onder de aandacht te brengen en internationale samenwerking te bevorderen. 

Dirk van Asseldonk, interim program director van Battery Competence Cluster - NL spreekt over het belang van dit evenement:

“Het primaire doel van Battery Day 2024 was het faciliteren van nieuwe verbindingen, het vergroten van de kennis van de batterij community om samenwerking tussen verschillende onderdelen binnen de keten te bevorderen en Nederland te helpen positioneren als katalysator voor batterij-innovatie. Dit jaar lag de focus op het afstemmen van de vooruitgang op de bredere wereldwijde drang naar duurzame energieoplossingen. Door een platform te bieden voor het delen van kennis en netwerken bood het evenement inzicht in opkomende trends en uitdagingen op het gebied van batterijontwikkeling en hoe Nederland kan bijdragen aan wereldwijde vooruitgang.” 

De gesprekken en kennisdelingssessies van de dag concentreerden zich rond een paar belangrijke doelstellingen: 

  • Duurzame batterijmaterialen: Het belang van het verminderen van de afhankelijkheid van zeldzame en milieubelastende materialen werd benadrukt. Onderzoekers en bedrijven presenteerden innovaties op het gebied van alternatieve materialen, die van cruciaal belang zijn voor het maken van batterijen die de overgang naar groene energie kunnen ondersteunen. 
  • Batterijbeheer en gegevens: Battery Management Systems (BMS) worden gezien als een oplossing om de levensduur van batterijen te verlengen, de prestaties te controleren en storingen te voorkomen. 
  • Batterijveiligheid en logistiek: Sprekers benadrukten de cruciale rol van veiligheid in batterijsystemen en het transport ervan; zeker gezien de groeiende vraag naar energieopslag in elektrische vrachtwagens of bussen en toepassingen voor duurzame energie. 
  • Recycling van batterijen: Het model van de circulaire economie was een ander aandachtspunt gedurende de dag en onderstreepte de noodzaak van efficiënte recyclingprocessen voor batterijen. Naarmate de wereldwijde batterijproductie toeneemt, zal de capaciteit om materialen te recyclen en hergebruiken belangrijker worden voor het verminderen van afval en de impact op het milieu. 
  • Human Capital en onderwijs: Ook kwam de noodzaak om geschoolde arbeidskrachten te ontwikkelen die de groeiende batterij-industrie kunnen ondersteunen ruim aan bod. Opleidings- en trainingsprogramma's werden gepresenteerd als essentiële hulpmiddelen om de kloof ten aanzien van technische expertise te dichten. 

Keynote Sprekers en Break-out Sessies 

Gedurende de dag kregen de deelnemers de gelegenheid om te luisteren naar een grote diversiteit aan zeer interessante gastsprekers, waaronder vertegenwoordigers van toonaangevende batterijfabrikanten, academische instellingen en overheidsinstanties. Hun inzichten in baanbrekend onderzoek en praktische oplossingen vormden de basis voor verschillende break-out-sessies, waar deelnemers dieper in konden gaan op specifieke interessegebieden. 

De deelnemers luisterden naar de laatste update van Battery Competence Cluster - NL. Dirk van Asseldonk beschreef hierin de verschillende financieringsoproepen die het nationale groeifonds project 'Materiaal Onafhankelijkheid & Circulaire Batterijen' zullen ondersteunen. Hij presenteerde ook de nieuwe interactieve community map van het Nederlandse batterij ecosysteem.  

Wouter IJzermans van Battery European Partnership Association (BEPA) legde uit welke EU-wetten het batterij-ecosysteem in de EU zullen aansturen en welke financieringsmogelijkheden de EU biedt. Dit werd gevolgd door een presentatie van Joo-Won Lee, die een zeer interessante inkijk gaf in de Zuid-Koreaanse batterij industrie. Hij legde uit naar welke partners Zuid-Koreaanse accufabrikanten op zoek zijn. 

 

 

Keynote spreker tijdens de sessie 'Battery in the energy system' Bert van Mil, Director Business Development van DENS, onderschrijft het belang van dergelijke bijeenkomst: “Battery Day is meer dan een evenement, het is een katalysator voor innovatie in het Nederlandse energie-ecosysteem. Het is een unieke kans voor ons om samen te komen, kennis te delen, inspiratie op te doen en nieuwe relaties op te bouwen met branchegenoten. Samen bespreken we niet alleen de toekomst van energie - we creëren die ook.” 

Naast de presentaties was er meer dan voldoende mogelijkheid om te netwerken, waarmee samenwerkingsverbanden en -projecten konden ontstaan. 

Bijdrage aan de wereldwijde ontwikkeling van batterijen 

Battery Day 2024 onderstreept de rol van Nederland in het vormgeven van de toekomst van de wereldwijde batterijmarkt. Door experts uit diverse sectoren bijeen te brengen en internationale samenwerking te bevorderen, helpt het evenement innovaties te bevorderen die van invloed zijn op de wereldwijde overgang naar hernieuwbare energie. 

Met de opkomst van elektrische voertuigen, energieopslag op netwerkschaal en decentrale energiesystemen neemt de vraag naar hoogwaardige, duurzame batterijen wereldwijd toe. Evenementen zoals Battery Day maken de uitwisseling van kennis en expertise mogelijk, wat essentieel is voor het aanpakken van de uitdagingen en kansen die deze verschuiving met zich meebrengt. 

Door de focus te leggen op veiligheid, duurzaamheid en innovatie draagt dit evenement bij aan een wereldwijd gesprek over hoe we een schonere, efficiëntere energietoekomst kunnen realiseren. Deze inspanning zal niet alleen Nederland helpen zijn eigen batterij-ecosysteem te verbeteren, maar ook de wereldwijde inspanningen versterken om betrouwbaardere en duurzamere batterijtechnologieën te ontwikkelen. 

Toekomst 

Nu we mogen terugkijken op wederom een succesvolle Battery Day, blijft het momentum voor verdere ontwikkeling en samenwerking sterk. Deelnemers verlieten het evenement geïnspireerd om actie te ondernemen om batterijtechnologieën te verbeteren en bij te dragen aan een duurzamere toekomst. Het evenement benadrukte de cruciale rol die batterijen de komende decennia zullen spelen en ook de noodzaak van voortdurende innovatie en samenwerking op wereldwijde schaal. Samengevat was Battery Day 2024 meer dan een dag van leren en netwerken - het was een oproep tot actie voor iedereen die betrokken is bij de batterijsector om de grenzen van het mogelijke te verleggen en een tastbare impact te hebben op de wereld van energieopslag.