Aankomend evenement

Klantinterviews uitvoeren

  • Startups
  • Academy
  • Training
Arrow icon Alle evenementen
Sluiten Close
Sluiten Close

Koning Willem-Alexander opent batterijfabriek ELEO in Helmond

Geschreven door Battery Competence Cluster-NL

27 januari 2023

Geschreven door Battery Competence Cluster-NL

27 januari 2023


Onder grote belangstelling van ruim 250 genodigden heeft Zijne Majesteit de Koning vanmiddag de nieuwe batterijfabriek van ELEO geopend. Met behulp van een elektrische graafmachine onthulde Koning Willem-Alexander de eerste batterijmodule geproduceerd in de nieuwe fabriek, waarmee de officiële opening een feit was.

Sinds de oprichting in 2017 heeft ELEO zich toegelegd op het ontwikkelen en produceren van hoogwaardige batterijsystemen voor een breed scala aan toepassingen, waaronder bouw- en landbouwmachines en commerciële voertuigen. Met de opening van de nieuwe fabriek vertienvoudigt de batterijproductiecapaciteit naar zo’n 10,000 pakketten per jaar. Door het gebruik van deze schaalbare batterijsystemen kunnen ook zwaardere voertuigen en machines worden geëlektrificeerd om zo de verduurzaming van deze sector te versnellen.

Na de officiële opening heeft Koning Willem-Alexander een rondleiding gekregen door de nieuwe fabriek, waarin hij uitleg heeft gekregen over het productieproces van de batterijsystemen en meerdere werknemers heeft gesproken over hun werkzaamheden bij ELEO.

Ambitie

“De opening van onze nieuwe fabriek is een feestelijk moment voor ons hele team en daarom zijn we ook bijzonder trots dat Koning Willem-Alexander de fabriek officieel geopend heeft,” zegt Bas Verkaik, medeoprichter bij ELEO. “Met de nieuwe fabriek zijn we in staat om onze productiecapaciteit aanzienlijk te vergroten, wat belangrijk is om aan de groeiende vraag naar onze batterijpakketten te kunnen voldoen. Daarnaast geldt deze fabriek als een blauwdruk voor verdere internationale opschaling de komende jaren.”

Nieuwe fabriek

De nieuwe fabriek in Brainport is uitgerust met hoogwaardige machines om een geautomatiseerde productie mogelijk te maken. De faciliteit beschikt over een oppervlakte van 3,000 m2, met de mogelijkheid in de nabije toekomst verder op te schalen. Het gebouw is uitgerust met innovatieve machines en cleanrooms, waarmee batterijmodules volledig geautomatiseerd in elkaar worden gezet. Daarnaast beschikt de faciliteit over high-tech research & development-labs om de huidige batterijtechnologie verder te ontwikkelen. Door de modulaire aanpak zijn de batterijen gemakkelijk af te stemmen op de vraag van de klant. "Ons systeem is zowel geschikt voor een graafmachine van 600 volt of hoger, als voor een veel kleiner voertuig van 50 volt. Daarmee wordt de drempel voor de industrie en de bouw om over te stappen op elektrische aandrijving een stuk lager”, aldus Verkaik.
Met de opening van de nieuwe batterijfabriek start ook de productie van ELEO’s nieuwe generatie batterijen. Deze producten zijn specifiek ontwikkeld voor industriële voertuigen en machines en biedt fabrikanten de flexibiliteit om de specificaties van het batterijpakket aan te passen aan de hand van de eisen van de applicatie.

Van studententeam naar start-up

Het bedrijf ELEO werd in 2017 opgericht door drie oud-studenten van de Technische Universiteit Eindhoven. Als een van de eerste generatie studententeams deden zij ervaring op met elektrisch rijden en batterijpakketten. Dat leidde in 2016 tot een 80-daagse reis om de wereld op een zelfgebouwde elektrische motor. Na de start van het bedrijf werden de eerste accusystemen in 2020 op de markt gebracht. In 2022 heeft het Japanse familiebedrijf Yanmar Holdings Co., Ltd., een meerderheidsbelang verworven. 

ELEO Is tevens een van de founding partners van het Battery Competence Cluster - NL, hét innovatieprogramma bedrijven, kennisinstellingen en organisaties krachten bundelen om kennis en -competenties opbouwen op het gebied van batterijtechnologie.