Sluiten Close
Sluiten Close

Nationaal Groeifonds voorstel ‘Material Independence & Circular Batteries’ van circa €800 miljoen goedgekeurd

Het Battery Competence Cluster – NL heeft op 30 juni 2023 het goede nieuws ontvangen dat haar Nationaal Groeifonds voorstel ‘Material Independence & Circular Batteries’ is goedgekeurd.   

Geschreven door Battery Competence Cluster-NL

30 juni 2023

Het Battery Competence Cluster – NL heeft op 30 juni 2023 het goede nieuws ontvangen dat haar Nationaal Groeifonds voorstel ‘Material Independence & Circular Batteries’ is goedgekeurd.   

Geschreven door Battery Competence Cluster-NL

30 juni 2023


Programma voor duurzame batterijen en minder strategische afhankelijk 

Het Battery Competence Cluster – NL (BCC-NL) heeft met meer dan 60 bedrijven en kennisinstellingen het voorstel opgesteld. Om Nederland minder afhankelijk te maken van schaarse en kritische grondstoffen voor batterijen en om kansen in de batterij-industrie te verzilveren. Het programma zet in op duurzame en circulaire batterijen, die belangrijk zijn voor de Nederlandse heavy-duty mobiliteitssector en voor het versterken van het elektriciteitsnet. Het acht jaar lopende programma kent een totale omvang van rond de €800 miljoen.   

Moniek Tromp, boegbeeld van het Groeifondsvoorstel, onderstreept het belang van deze goedkeuring: "De goedkeuring van dit project is ontzettend belangrijk en zal grote kansen creëren voor de Nederlandse industrie. Met onze unieke kennis en competenties op het gebied van materiaalkunde, hightech systemen en systeemintegratie kunnen en moeten we een grote rol spelen in de energietransitie door middel van batterijtechnologie en de bijbehorende materiaalonafhankelijkheid. Dit achtjarige programma stelt Nederland in staat om de (inter)nationale positie echt te versterken en onze impact te vergroten, over de hele waardeketen van de batterij." 

Volgende stappen 

De komende tijd werkt BCC-NL nauw samen met het ministerie van Economische Zaken & Klimaat en Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RvO) om een proces op te zetten voor de partners om toegang te krijgen tot de subsidie. Zoals in het rapport te lezen is, zijn er door de commissie voorwaarden gesteld voordat de eerste fase gestart kan worden. Hiervoor zullen we de komende tijd met de partners het projectplan aan moeten scherpen.

De volledige evaluatie van de commissie, inclusief de evaluatie van het voorstel, is hier te vinden. Om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen van het programma, schrijf je in voor de BCC-NL nieuwsbrief

Schrijf in voor nieuwsbrief Arrow icon