Sluiten Close
Sluiten Close

Onafhankelijkheid van materialen voor batterijen veiligstellen

Interview met Philipa Biritwum van Battery Competence Cluster – NL

Samen met de industrie, kennisinstellingen en brancheverenigingen werkt het Battery Competence Cluster-NL (BCC-NL) aan het versnellen van de energietransitie door het ontwikkelen van een sterk batterij-ecosysteem en het bundelen van kennis en competenties op het gebied van batterijtechnologie. De focus ligt op de Nederlandse batterij-, transport- en maritieme industrie. Als opslagsysteem voor hernieuwbare energie en als drijvende kracht achter de elektrificatie van onze mobiliteit, is de rol van batterijen van onschatbare waarde. Het BCC-NL innovatieprogramma heeft tot doel Nederland een sterke positie te geven in de internationale batterijenmarkt. Door te focussen op duurzaamheid, circulariteit en materiaalonafhankelijkheid, draagt het cluster bij aan het behalen van klimaatdoelen en economisch succes in ons land.

Philipa Biritwum is Theme Leader International Strategy bij BCC-NL. Met zevenentwintig jaar ervaring in de energie-, automotive- en mijnbouwsectoren is zij de juiste persoon voor deze functie. Ze heeft gewerkt voor internationale bedrijven zoals Stellantis, Renault, Nissan, Jaguar Landrover, en heeft een brede expertise. Met haar kennis van diverse culturen en haar vermogen om vertrouwen op te bouwen, levert ze een unieke en waardevolle bijdrage aan het team en is ze een essentieel onderdeel van BCC-NL.

Belangrijke belangen komen samen

Ze zegt: "Ik heb in veel landen over de hele wereld gewoond en gewerkt. Dit maakt dat ik me een wereldburger voel. Ik geloof dat hoe meer je ziet, hoe meer je leert en beseft hoe divers de wereld is. Deze internationale kennis is goed voor BCC-NL, omdat Nederland veel te bieden heeft aan buitenlandse bedrijven. Zo was ik onlangs in Zuid-Korea. Ik begrijp de cultuur omdat ik er bekend mee ben. Je kunt er direct aanwezig zijn, maar dat brengt je nergens; je hebt eerst vertrouwen nodig. In mijn werk voor BCC-NL komen mijn belangrijkste interesses en opgedane kennis samen. Hierdoor begrijp ik de bedrijven waarmee ik werk, en weet ik wat er speelt in de industrie. Ik hou ervan om tussen deze partijen te staan en hun belangen te verbinden."

Kennis over het ecosysteem

De impact en reikwijdte van BCC-NL blijven haar verrassen. Zo vroeg ze zich af wat een innovatieprogramma zoals BCC-NL te bieden heeft aan grote organisaties, omdat zij vaak al specifieke kennis, financiële middelen en een internationaal netwerk hebben. "Tijdens een gesprek met een van de grote spelers op de Nederlandse markt, leerde ik dat ze met ons samenwerken omdat wij alle Nederlandse bedrijven kennen die betrokken zijn bij batterijtechnologie. Zij hadden de technologie en grote klanten in Azië en West-Europa, maar waren op zoek naar klanten in eigen land, zoals de vele startups die klaar zijn om op te schalen. Wij bij BCC-NL kennen dat ecosysteem als geen ander. En er was inderdaad een bedrijf dat precies paste bij wat zij te bieden hadden. Interessant, toch? Het is niet zo dat ik alle kennis heb, maar binnen BCC-NL staan we in contact met een enorme verscheidenheid aan bedrijven. Dit voorbeeld laat zien dat het hele ecosysteem kan profiteren van BCC-NL."

"Als verbindende partij proberen we al deze entiteiten te verenigen"

Een platform waar iedereen terecht kan

BCC-NL richt zich op vier thema's op het gebied van batterijen: Tweede gebruik, materialen en recycling; Duurzame batterijcomponenten en productieprocessen; Batterijsystemen voor zware mobiliteit en Batterijsystemen voor een duurzame energievoorziening. Om dit te bereiken, is het noodzakelijk om krachten te bundelen. Philipa: "We hebben ongeveer negen onderzoeksinstituten in Nederland, wat echt uniek is voor de grootte van dit land. Naast bedrijven zijn ook organisaties zoals de Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA), overheidsorganisaties en regionale agentschappen op een of andere manier verbonden met BCC-NL. Dit is een enorm waardevol netwerk van organisaties en bedrijven. Als verbindende partij proberen we al deze entiteiten te verenigen. Onze rol is om het programma te navigeren, te ondersteunen en te faciliteren. We willen een platform zijn waar alle partijen terecht kunnen en gebruik kunnen maken van de ondersteuning die we bieden om samen te werken, om kwesties op internationaal niveau op de agenda te zetten, of om te evalueren waar we technologisch als Nederland staan. BCC-NL is dus een innovatieprogramma, maar ook een platform waar we faciliteren, samenwerken, sturen en adviseren. We willen er ook voor zorgen dat bedrijven – en elke andere entiteit binnen hen – een manier vinden om het Nederlandse batterij-ecosysteem te ondersteunen en nog duurzamer te worden."

Op de wereldkaart

Het innovatieprogramma voert het Material Independence & Circular Batteries-project van het Nationaal Groeifonds uit. Philipa: "In dit project werken bedrijven, kennisinstellingen en de overheid samen om onafhankelijker te worden van zeldzame materialen die in andere landen worden gewonnen en om nieuwe materialen voor batterijen te gebruiken, inclusief het opzetten van een recyclingketen. Het hoofddoel is om Nederland wereldwijd op de kaart te zetten als een belangrijke speler in de batterijsector. Om dit te bereiken, zijn drie hoofdprogrammalijnen opgesteld. De eerste gaat over duurzame materiaalvoorziening. Dit omvat het bekijken van de levering van grondstoffen door raffinage en batterijrecycling. De tweede programmalijn gaat over de ontwikkeling en opschaling van duurzame batterijtechnologie. Dit richt zich op materialen, componenten en apparatuur. De derde programmalijn behandelt circulaire batterijsystemen voor transporttoepassingen en netstabiliteit. Dit omvat zware transporten en grootschalige pilots en demo's voor bulkbatterijen."

Een groene investering

De beoogde resultaten van dit programma omvatten het waarborgen dat Nederland voldoende capaciteit en kennis heeft om materialen uit batterijen terug te winnen. Dat Nederlandse bedrijven belangrijke leveranciers worden van duurzame batterijprocessen en -componenten, en dat Nederland voorop loopt op het gebied van emissievrije eindproducten in mobiliteit, zoals bussen en vrachtwagens. Daarnaast streeft Nederland ernaar een toonaangevende leverancier te zijn van bulkbatterijen voor netstabiliteit en zorgt het programma ervoor dat er voldoende talent en personeel met de juiste vaardigheden in het batterijveld beschikbaar is. "Het Nationaal Groeifonds investeert €296 miljoen in dit project. Dit moet niet alleen bijdragen aan economische groei in Nederland, maar ook aan een duurzame toekomst. Door te investeren in batterijtechnologie, creëren we een ecosysteem dat kansen biedt voor Nederlandse bedrijven en bijdraagt aan CO2-reductie en efficiënter energiegebruik," legt Philipa uit.

Faciliteren door samenwerking

De samenwerking met BCC-NL kan dus veel betekenen voor een bedrijf, zowel nationaal als internationaal. "We zijn een facilitator. Een programmaplatform waar je terecht kunt en je behoeften kunt aangeven. We doen ons best om je te ondersteunen. We bieden ons netwerk aan en faciliteren je om een samenwerking aan te gaan. Of je nu vindt dat je organisatie te klein is om de grotere partners te bereiken, of dat je je partners kent maar geen toegang hebt tot besluitvormende partijen. BCC-NL kan je waarschijnlijk helpen. We bundelen vergelijkbare verzoeken en proberen er iets omheen te organiseren. Andere deelnemers spelen hier ook een rol in. Zij benaderen actief andere bedrijven om te begrijpen waar ze staan of willen zijn, wat de technologieroadmap is, of waar en wanneer ze op welk niveau willen zijn. Want soms heb je het volgende technische niveau nodig, en een ander bedrijf heeft die kennis voor jou," besluit Philipa.

Neem contact op Arrow icon